leuke knutseltips
cupcakes versieren
deurhanger knutselen
dromenvanger maken
kaptafeltje versieren
krijtbord versieren
macrame armband maken
maskers maken
pimpen met papier
porselein beschilderen
ridderschild maken
schatkistje maken
sieradenkistje maken
kralen sleutelhanger
spaarpot versieren
spiegel versieren
tashanger-kralen-lint
tas pimpen
teenslippers versieren
t shirt verven
verf voor kinderen
vogelhuisje maken
vriendschapsband knopen
waxinelichtje versieren
wrapbracelet met bedels

meer knutseltips
feest knutseltips
Cupcakes versieren

Cupcakejes kun je zelf bakken of je koopt gewoon enkele in de supermarkt. De meeste komen in een verpakking van zes of acht. Versieren doe je met marsepein of fondant. Wat is het verschil? Marsepein is op basis van amandelen en suiker, fondant is op basis van vrijwel alleen suiker. Smaak is persoonlijk maar de meeste kinderen vinden fondant lekkerder. Fondant droogt iets sneller uit dan marsepein maar is wel goedkoper. Je koopt het bij een speciaalzaak maar bijvoorbeeld de Xenos heeft het ook in allerlei kleuren. Je hebt 'lijm' nodig om de versieringen vast te 'plakken'. Het goedkoopste is om poedersuiker te mengen met een (heel) klein beetje water, daarnaast gebruik je poedersuiker voor het uitrollen van de fondant of marsepein met een deegroller.
Nodig voor cupcakejes versieren:

 • cupcakejes
 • fondant of marsepein (verschillende kleurtjes)
 • poedersuiker
 • deegroller
 • uitsteekvormpjes
 • evt. andere versiersels zoals eetbare zilveren bolletjes, hartjes, bloempjes, enz..
 • evt. kwastjes


Werkwijze voor cupcakejes versieren:

 1. Wanneer je de cupcakejes zelf hebt gebakken zorg er dan wel voor dat ze helemaal zijn afgekoeld, leg geen marsepein of fondant op nog warme cake.
 2. Bestrooi het werkblad of de tafel steeds goed met poedersuiker anders blijft de fondant of marsepein steeds plakken.
 3. Je hebt 'lijm' nodig om de fondant of marsepein op de cupcake te 'plakken'. De aller-goedkoopste 'lijm' is poedersuiker mengen met een beetje water. Het mengsel op de cupcake smeren en je hebt een perfecte 'lijm'. (ook voor de figuurtjes die je wilt gebruiken
 4. Maak eerst een 'lap' van de marsepein of fondant met een deegroller voor je er figuurtjes uit gaat steken.
 5. Voor het uitsteken van vormpjes heb je verschillende mogelijkheden. Er zijn metalen vormpjes die speciaal voor marsepein en fondant zijn gemaakt maar de plastic vormpjes die je gebruikt met kleien kun je ook gebruiken (en zijn goedkoper). Vormpjes steeds goed bestrooien met poedersuiker tegen het plakken.
 6. Je kunt natuurlijk ook verschillende figuurtje 'kleien', zorg dan wel dat alles goed wordt vastgezet met de 'suikerlijm'. Gebruik gewone knutselkwastjes om de lijm te verdelen.
Tips:

 • Marsepein wordt gemaakt op basis van amandelen en is niet geschikt voor kinderen met een notenallergie!!
 • Er zijn allerlei versieringen voor cupcakejes in de vorm van mooie gekleurde hartjes, bloemetjes, balletjes e.d. maar het drijft de prijs behoorlijk op. Wanneer je genoeg gekleurd marsepein of fondant hebt is het niet noodzakelijk.
 • Kijk even in je keukenla, een knoflookpers is bijv. heel geschikt om kleine sliertjes mee te maken.
 • De overgebleven marsepein kun je bewaren voor een andere keer, verpak het goed luchtdicht (in een diepvrieszakje bijv.) en leg het op een donkere plaats. Marsepein en ook fondant bewaar je niet in de diepvries! Fondant droogt iets sneller uit, verpak het daarom luchtdicht in folie en doe het daarna in een luchtdicht afgesloten bakje. Let op de houdbaarheidsdatum op de verpakking, die geldt ook voor geopende verpakkingen.
 • Lijkt de marsepein of fondant toch uitgedroogd dan kun je het proberen soepel te kneden met een paar druppels water. Het geheim zit hem vooral in het heel goed kneden. Ben je een beetje te enthousiast geweest met het water strooi dan een beetje poedersuiker over de marsepein of fondant.

home
© knutselen-kinderen.nl - cupcakes versieren