leuke knutseltips
cupcakes versieren
deurhanger knutselen
dromenvanger maken
kaptafeltje versieren
krijtbord versieren
macrame armband maken
maskers maken
pimpen met papier
porselein beschilderen
ridderschild maken
schatkistje maken
sieradenkistje maken
kralen sleutelhanger
spaarpot versieren
spiegel versieren
tashanger-kralen-lint
tas pimpen
teenslippers versieren
t shirt verven
verf voor kinderen
vogelhuisje maken
vriendschapsband knopen
waxinelichtje versieren
wrapbracelet met bedels

meer knutseltips
feest knutseltips
Dromenvanger maken

Dromenvangers boven je bed 'vangen' je mooie dromen en de enge dromen verdwijnen door de gaten in het net! Het maken van een dromenvanger is een beetje een geduldwerkje maar voor kinderen vanaf 8 jaar goed te doen. De basis is een metalen ring en die kun je alleen in een echte hobbywinkel kopen. Een metalen ring van 15 cm. is groot genoeg voor kinderen tot een jaar of 11. Oudere kinderen kunnen een ring van 20 cm. gebruiken. Je hebt daarnaast wol en katoen nodig. Koop gewoon de goedkoopste wol en katoen die je kunt vinden. Voor het omwikkelen van de ring gebruik je wol, voor het maken van het web is alleen katoen geschikt. Wol 'rekt' teveel wanneer je het web strak wilt trekken. Daarnaast heb je houten kralen nodig en eventueel gekleurde veertjes om het web te versieren. De Action of soortgelijke winkels hebben vaak enorme potten met gekleurde houten kralen in de aanbieding!
Nodig voor het maken van een dromenvanger:

 • Metalen ring van 15 cm. (evt 20 cm voor oudere kinderen)
 • Verschillende kleuren wol om de ring mee te omwikkelen (maak van een grote bol wol enkele kleine bolletjes)
 • Gekleurd katoen voor het web
 • Gekleurde houten kralen en gekleurde veertjes
 • Stompe naalden (handig om de kralen mee te rijgen)
 • Schaar
 • Textiellijm


Hoe maak je een dromenvanger:

 1. De ring ga je eerst omwikkelen met wol. Maak hiervoor kleine bolletjes wol. (het is vreselijk onhandig om een grote bol wol steeds door een ring te halen)
 2. Knoop de wol vast aan de ring. Het begin is lastig, maar hou de knoop even strak en wikkel de wol enkele keren om de ring. Trek de wol steeds goed strak anders blijft het metaal zichtbaar. Ga zo door tot de hele ring omwikkeld is met wol. Knoop de wol weer goed vast en doe er enkele druppels textiellijm op zodat de knoop niet meer los kan raken. Knip het uiteinde niet af, daarmee kun je een lus maken om de dromenvanger later aan op te hangen.
 3. Voor het web gebruik je een draad katoen van ongeveer een meter. Handig is om eerst de draad aan de ring te knopen en er dan ong. 10 kralen aan te rijgen. Het maakt niet uit waar je begint maar trek de draden steeds goed strak en wikkel ze 1 keer om de ring. Tenslotte moet er een soort 'web' ontstaan. (kijk maar naar de foto, maakt veel duidelijk)
 4. Je kunt de ring nog verder versieren met 'slierten' kralen en veertjes. Op de foto zie je drie 'slierten', meer mag natuurlijk ook.
Tips:

 • Wanneer de dromenvanger klaar is druppel dan op alle knopen nog een beetje textiellijm, niet beslist nodig maar het blijft dan allemaal netjes op z'n plaats.
 • Het omwikkelen van de ring met wol is mooi maar het blijft echt even een geduldwerkje, heb je een kind met weinig geduld laat dit dan gewoon zitten. Ga dan alleen voor het web en de versieringen.
 • Houd voor jezelf ook een grote stompe naald bij de hand, handig wanneer er een knoop in een draad zit!

home
© knutselen-kinderen.nl - dromenvanger maken