leuke knutseltips
cupcakes versieren
deurhanger knutselen
dromenvanger maken
kaptafeltje versieren
krijtbord versieren
macrame armband maken
maskers maken
pimpen met papier
porselein beschilderen
ridderschild maken
schatkistje maken
sieradenkistje maken
kralen sleutelhanger
spaarpot versieren
spiegel versieren
tashanger-kralen-lint
tas pimpen
teenslippers versieren
t shirt verven
verf voor kinderen
vogelhuisje maken
vriendschapsband knopen
waxinelichtje versieren
wrapbracelet met bedels

meer knutseltips
feest knutseltips
Pimpen met papier

Met een mooi woord, decopatch, voorwerpen versieren met papier. Je kunt vrijwel alles versieren met papier: hout, papier-maché, MDF, glas, piepschuim, porselein, enz.. Er is officieel decopatch-papier, het lijkt een beetje op rijstpapier maar je kunt ook servetten gebruiken of (voor kinderen) gewoon inpakpapier in mooie kleurtjes. Het echte decopatch-papier is mooi, blijft ook goed van kleur en werkt vrij makkelijk. Servetten (je gebruikt alleen de bovenste, gekleurde laag) is voor veel kinderen wat te lastig en scheurt makkelijk. Andere papiersoorten kunnen ook maar het moet geen stevig papier zijn, karton is dus ongeschikt, inpakpapier is net dun genoeg bijv.. Gebruik lijm die gelijk ook lak is, alleen wanneer je het voorwerp buiten wilt zetten is een extra laklaag wel nodig. Decopatchlijm is niet goedkoop maar is de prijs wel waard, het lijmt het papier mooi op de achtergrond en is meestal ook tegelijk een perfecte afwerkingslak.
Nodig voor pimpen met papier:

 • een voorwerp om te versieren
 • papier
 • servetten
 • lijm, lijm/lak, lak
 • kwasten
 • bakjes water en keukenrol


Hoe pimp je met papier:

 1. Voor jonge kinderen: gebruik mooi papier bijv. inpakpapier en laat ze het in stukjes knippen of scheuren. Doe een lijmlaag (in dit geval gewone kinderlijm) op het voorwerp en plak daar het papier er op. Wanneer de lijm goed droog is kun je het later zelf aflakken.
 2. Voor oudere kinderen vanaf een jaar of 10: je kunt hiervoor nog steeds inpakpapier gebruiken maar ook servetten of echt decopatch-papier. Doe lijm met een kwastje op het voorwerp, daarna een beetje lijm op het stukje papier en plak het dan vast. Gebruik altijd een kwastje om het stukje papier netjes vast te zetten. Ook dit kun je later nog aflakken. Wanneer je inpakpapier gebruikt kun je hobbylijm gebruiken voor het plakken, servetten en decopatch-papier zet je vast met decopatch-lijm.
 3. Let op bij het aflakken op dat de lijm echt goed droog is anders strijk je het dunne papier er zo weer af.
Tips:

 • Wanneer je dun papier gebruikt bijv. servetten dan kan de ondergrond er nog wel eens doorschijnen, verf daarom het voorwerp eerst in een egale kleur.
 • De lijm om met servetten te versieren is ook te maken: 1 deel houtlijm en 1 deel water. Het scheelt in ieder geval enorm in de kosten. (het wordt soms ook gedaan met hobbylijm: 1 deel hobbylijm op 1 deel water.)
 • Decopatchlijm/lak is handig maar duur, zoals we al schreven, het is ook niet geschikt voor jonge kinderen maar wanneer jullie eenmaal de smaak te pakken hebben en vaker willen gaan pimpen met papier is het de prijs echt wel waard.
 • Gebruik altijd kwastjes om het papier vast te plakken anders wordt het een lijmbende, kleine kwastjes vind je in een speelgoedwinkel/hobbywinkel/ enz..

home
© knutselen-kinderen.nl - pimpen met papier