leuke knutseltips
cupcakes versieren
deurhanger knutselen
dromenvanger maken
kaptafeltje versieren
krijtbord versieren
macrame armband maken
maskers maken
pimpen met papier
porselein beschilderen
ridderschild maken
schatkistje maken
sieradenkistje maken
kralen sleutelhanger
spaarpot versieren
spiegel versieren
tashanger-kralen-lint
tas pimpen
teenslippers versieren
t shirt verven
verf voor kinderen
vogelhuisje maken
vriendschapsband knopen
waxinelichtje versieren
wrapbracelet met bedels

meer knutseltips
feest knutseltips
Ridderschild maken

Leuk voor een stoer jongetje, een eigen ridderschild voor aan de muur in zijn slaapkamer! Je hebt er niet erg veel voor nodig maar het schild zelf vergt enige voorbereiding. In het pdf vind je de basisvorm voor het schild. Je kunt het in dit formaat houden (A4) of uitvergroten. De basis is van hardboard maar dik karton is ook prima en minder bewerkelijk. Aan de achterkant kun je een band bevestigen om het schild mee vast te houden. Je kunt het ridderschild eerst beschilderen met (plakkaat)verf en daarna verder versieren met stickers, plaatjes en andere figuurtjes. Overigens wanneer je dik karton gebruikt is verf misschien niet eens nodig omdat het schild dan al een kleurtje heeft. Dit is ook een leuk idee voor een knutsel bij een kinderfeestje met als thema 'ridders'!
Nodig voor het maken van een ridderschild:

 • een schild, we hebben hier een voorbeeld gemaakt maar je kunt zelf ook een vorm bedenken. Zet de vorm over op hardboard of op een dik stuk karton.
 • (plakkaat)verf
 • kwasten
 • bakje water
 • keukenrol
 • versieringen voor het schild
 • lijm


Hoe maak je een ridderschild:

 1. Maak eerst de schildvorm en leg deze op tafel samen met de verf, bakjes water, kwasten en stukjes keukenrol.
 2. Begin altijd met de verf, deze kan daarna even drogen en daarna kunnen de versieringen erop worden geplakt. Plakkaatverf is in dit geval het handigst want het droogt lekker snel.
 3. De versieringen kunnen erop worden geplakt met hobbylijm of kinderlijm, voor hele kleine kinderen kun je ook alleen stickers gebruiken.
 4. Aan de achterkant kun je tenslotte een greep schroeven, misschien heb je nog wel ergens een oude leren riem liggen, knip daar een stuk vanaf en schroef deze aan de achterkant van het schild.
 5. Eventueel kun je het schild de volgende dag nog aflakken (met karton lukt het niet), daarvoor moet de verf echt goed droog zijn.
Tips:

 • Zorg dat de verf droog is voordat je gaat versieren, lijm en nog natte plakkaatverf is geen goede combinatie. Heb je een knutselaar in huis die houdt van dikke lagen verf, leg het schild dan even bij of op de cv op een krant.
 • Waar kun je mee versieren? Met alles wat je kind leuk vindt, je hebt geen enorme lading stickervellen nodig, je kunt ook plaatjes uit tijdschriften knippen. Knopen in alle vormen en formaten zijn ook goedkope versieringen en je hebt vast nog wel ergens een aantal liggen. Kralen van oude kettingen, oude ansichtkaarten, enz..

home
© knutselen-kinderen.nl - ridderschild maken