leuke knutseltips
cupcakes versieren
deurhanger knutselen
dromenvanger maken
kaptafeltje versieren
krijtbord versieren
macrame armband maken
maskers maken
pimpen met papier
porselein beschilderen
ridderschild maken
schatkistje maken
sieradenkistje maken
kralen sleutelhanger
spaarpot versieren
spiegel versieren
tashanger-kralen-lint
tas pimpen
teenslippers versieren
t shirt verven
verf voor kinderen
vogelhuisje maken
vriendschapsband knopen
waxinelichtje versieren
wrapbracelet met bedels

meer knutseltips
feest knutseltips
Spaarpot-versieren

We hebben hier een spaar'varken' gebruikt maar spaarpotten kun je natuurlijk in allerlei formaten en verschillende vormen vinden. Belangrijk is dat je zoekt naar een spaarpot die wit is, geen glazuur heeft en geen versieringen. In speelgoedwinkels en enkele hobbywinkels vind je ze veel als een compleet pakketje: spaarpot, verf en penselen. De verf die je moet gebruiken is porseleinverf, deze blijft het mooist zitten. Denk er wel aan dat wanneer je ook extra versieringen gebruikt, je de verf niet kunt fixeren. Normaal fixeer je de porseleinverf na het drogen een half uur in de oven. Daarna is de knutsel afwasbaar, aangezien een spaarvarken niet echt vaak afgewassen zal worden, kun je het hier ook achterwege laten. Wanneer je toch besluit om het spaarvarken af te gaan bakken denk dan wel aan de sluitduip (!!!) onder de spaarpot, die kan niet in een warme oven.
Nodig voor een spaarpot versieren:

 • spaarpot
 • porseleinverf en/of
 • porseleinstiften
 • penselen
 • bakjes water en keukenrol
 • versieringen
 • hobbylijm


Hoe versier je een spaarpot:

 1. Begin altijd met de verf: porseleinverf, penselen, bakjes water en keukenrol op tafel zetten.
 2. Porseleinstiften zijn soms handig voor kleinere kinderen maar geef ze een iets bredere kwast en ze kunnen er ook prima mee tekenen. Porseleinstiften zijn vrij duur, evt. kun je ook kiezen voor permanente stiften maar bedenk wel dat deze ook op kleine handjes kunnen kleuren.
 3. Wanneer je niet vaak porseleinverf gebruikt, koop dan een setje met kleine potjes porseleinverf, kleuren die daar niet inzitten kun je altijd mengen.
 4. Laat na het beschilderen de verf even drogen en zet in de tussentijd de versieringen en lijm op tafel. Porseleinverf droogt redelijk snel, heeft je kind een dikke laag verf gesmeerd zet de spaarpot dan even buiten in de zon of bij de cv.
Tips:

 • Porseleinverf koop je in hobbywinkels, speelgoedwinkels en tegenwoordig in vrijwel alle winkels die ook een hobby/knutsel-afdeling hebben. Het is iets duurder dan plakkaatverf maar je hebt heel weinig nodig. Met een setje van 6 kleuren van 50 ml. kun je echt tijden versieren.
 • De lijm is gewone hobbylijm, zorg er alleen wel voor dat de verf goed droog is. Wanneer je gaat lijmen op natte porseleinverf gaat de verf een beetje uitlopen.
 • We schreven het al porseleinstiften zijn echt duur, je kunt zo af en toe voor kinderen wel goedkopere vinden maar de kwaliteit is vaak niet zo geweldig. Permanente stiften zijn hiervoor wel een oplossing maar voor hele kleine kinderen ongeschikt. Wil je toch dunnere lijntjes kunnen trekken kies dan gewoon voor een dun penseeltje

home
© knutselen-kinderen.nl - spaarpot versieren