leuke knutseltips
cupcakes versieren
deurhanger knutselen
dromenvanger maken
kaptafeltje versieren
krijtbord versieren
macrame armband maken
maskers maken
pimpen met papier
porselein beschilderen
ridderschild maken
schatkistje maken
sieradenkistje maken
kralen sleutelhanger
spaarpot versieren
spiegel versieren
tashanger-kralen-lint
tas pimpen
teenslippers versieren
t shirt verven
verf voor kinderen
vogelhuisje maken
vriendschapsband knopen
waxinelichtje versieren
wrapbracelet met bedels

meer knutseltips
feest knutseltips
Welke verf gebruik je voor knutselen met kinderen

Lees altijd eerst ook de gebruiksaanwijzing op de verpakking van de verf!Soorten verf voor kinderen:

  • Plakkaatverf: Plakkaatverf is verf op waterbasis en wordt waarschijnlijk wel het meest gebruikt op scholen. Het kan gebruikt worden op vrijwel alle ondergronden, droogt snel en is makkelijk uit kleding te wassen. Het droogt een beetje mat op maar is eenmaal droog ook goed af te lakken. Plakkaatverf wordt gemaakt op waterbasis en is niet giftig. Een groot voordeel is dat plakkaatverf makkelijk mengt, dus aan enkele flessen primaire kleuren heb je voldoende. Alle andere kleuren kun je gewoon maken met deze kleuren. Overigens, vingerverf is ook plakkaatverf


  • Acrylverf: Mooie verf met heldere kleuren die ook mooi helder blijven wanneer ze eenmaal droog zijn. De verf droogt snel, sneller dan plakkaatverf. De basis van deze verf is acrylaathars. Acrylverf is meestal iets lastiger uit kleding te krijgen dan plakkaatverf maar de mooie kleuren maken veel goed. Net als plakkaatverf is acrylverf goed te mengen waardoor je maar een paar primaire kleuren nodig bent. Acrylverf is net als plakkaatverf een goedkope verfsoort.
  • Ecoline: Ecoline is ,net als plakkaatverf, verf op waterbasis maar lijkt het meest nog op een soort inkt. Eenmaal op kleding is het er bijna niet meer uit te wassen dus een beschermende verfschort is wel noodzakelijk. De verf is (heel belangrijk) niet giftig. Ecoline droogt transparant op, wordt dus doorzichtig. Kinderen vinden de heldere kleuren erg mooi, je kunt deze overigens iets verzachten door water toe te voegen. De beroemde 'spatwerkjes' worden meestal met ecoline gemaakt: met een tandenborstel met ecoline over een zeefje gaan met daaronder een vel papier met bijv. een herfstblaadje.


  • Textielverf: Textielverf voor kinderen vind je zowel in potjes als in stiften. Voordat je gaat schilderen eerst het kledingstuk uitwassen (zonder wasverzachter). Textielverf en textielstiften zijn niet goedkoop, begin daarom altijd met een setje kleuren uit een speelgoedwinkel. Vind je kind het geweldig om te doen dan kun je altijd later nog meer aanschaffen in een hobbywinkel. Textielverf moet na het drogen gefixeerd worden met een strijkbout (kijk op de verpakking)


  • Porseleinverf: De verf is vrij eenvoudig uit kleding te verwijderen en op waterbasis. De meeste soorten porseleinverf zijn geschikt voor zowel porselein, aardewerk, keramiek, metaal en glas (maar kijk het wel even na op de verpakking). Porseleinverf moet altijd afgebakken worden: ongeveer een half uur in een lauwwarme oven. Daarna is het eindproduct afwasbaar, soms zelfs in de vaatwasser. Porseleinstiften zijn handig voor kleine kinderen maar vrij duur. Overigens is ook porseleinverf prima te mengen, je hebt voldoende daarom aan enkele basiskleuren.


  • Glasverf: Een transparante verf op (meestal) waterbasis waarmee glas en spiegels e.d. beschilderd kunnen worden. Veel porseleinverf kan ook voor glas gebruikt worden maar droogt niet transparant op. Ook glasverf moet meestal in een lauwwarme oven afgebakken worden.


  • home
    © knutselen-kinderen.nl - verf voor kinderen